Film en documentaires

Sinds mijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heb ik mij toegelegd op het maken van projecten hebben te maken met beeld, en het communiceren met beeld. Als videokunstenaar heb ik rond de 45 video projecten geïnitieerd en gerealiseerd en is mijn werk te zien geweest op tentoonstellingen, festivals en musea in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik als VJ in veel clubs in Nederland  gestaan. Sinds 2000 jaar ben ik als resident VJ verantwoordelijk voor alle visuals van de Rotterdamse club Now&Wow. Gedurende zes jaar heb ik filmlessen en workshops gegeven aan kinderen van 6 tot 17 jaar, op verschillende niveaus van het onderwijs. Sinds  2010 heb ik me vooral gericht op het maken van documentaires.

Documentaires

In 2010 werd ik  geselecteerd voor de Kids&Docs workshop van het Mediafonds ism IDFA en heb ik de documentaire Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt… gemaakt. Deze documentaire gaat over kinderen die hun omgeving anders ervaren dan de meeste van ons, die tegen de stroom in hun eigen weg gaan en de wereld steeds met nieuwe ogen durven te zien. 
Deze film heeft op diverse (inter)nationale filmfestivals gedraaid.

In 2011 volgde de documentaire De Meiden van Chica Radio, (ism met Natasja Morales). De Meiden van Chica Radio gaat over het leven van Natasja en de drie jonge meiden Joanne, Eva en Seleika, die wekelijks het radioprogramma Chica Radio maken bij de populaire jongerenzender FunX.

Op dit moment ben ik bezig met de documentaire Eenling, die ik tijdens de IDFA Documentaire Workshop heb ontwikkeld. Daarnaast ben ik aan het filmen voor een documentaire over een vinyl platenzaak in Rotterdam.

Ik ben als regisseur verantwoordelijk voor het idee, het schrijven van het filmplan, de subsidieaanvraag, de productie van het project en de postproductie. Daarnaast ontwierp ik ook het drukwerk en maakte de websites bij deze projecten. Ik vind het heel fijn om al deze aspecten te doen, zodat alles helemaal bij elkaar past.


VJ

Mijn visuals kenmerken zich door de kleuren, de menselijke schaal en het eigen camerawerk, veel van het materiaal is zelf gefilmd, de beelden worden zo puur  mogelijk gebruikt. Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ betrokken bij de club Now&Wow. In de tijd die ik als VJ werk heb ik rond de 400 performances gedaan. Locaties waar ik als VJ heb gestaan zijn de bekendere Nederlandse clubs zoals Now&Wow, Nighttown, Off Corso, Maastheater, De Effenaar, Het Paard, Melkweg, Escape, Club 11, Mazzo, 013, Powerzone, Supperclub, en Dance Valley.

 Video werken/ performances

Naast tentoonstellingen en projecties zijn ook performances een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn visuals zijn dan tijdens een live optreden te zien. De afgelopen jaren heb ik tientallen videowerken/ performances ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn Blown Away, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (2012), Wereldmuziek en Jazz Gala, (2009) tijdens (her)openingsweekeinde van Concertgebouw De Doelen. Sweet Surrender (2004) op de expositie Crossing Currents in New Delhi (India) en later als performance tijdens het World Wide Video Festival in Amsterdam. Tempt. (2001) gemaakt als permanent videokunstwerk voor de Heineken Music Hall in Amsterdam, in opdracht van de Postbank. Tempt. is daarna ook te zien geweest op de overzichtstentoonstelling Commitment van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in Las Palmas te Rotterdam.

Ik werk niet alleen aan mijn eigen projecten, maar doe ook regelmatig werk in opdracht van bedrijven of organisaties. Deze films kunnen als doel hebben de kijker te informeren, maar vaak ook is de opdracht om een bepaalde sfeer of gevoel over te brengen, en kan ik het werk vrij invullen. Enkele van mijn opdrachtgevers waren: DZB Leiden, SIOO, Vestia, Hoogeschool Rotterdam, RET Rotterdam, Kunstgebouw en Tent.

Meer informatie over mijn documentaire werk kun je bekijken op www.elsbethvannoppen.nl